MENU

Interieurarchitect of interieurstylist

De belangrijkste verschillen

Als interieurarchitect word ik vaak over één kam geschoren met interieurstylisten, maar deze termen zijn niet inwisselbaar. Natuurlijk, op verschillende vlakken lijken onze beroepen op elkaar en we hebben allebei een passie voor interieur. Maar er zijn belangrijke verschillen en juist die maken of je voor een interieurarchitect moet kiezen óf voor een interieurstylist.

Stel, jullie willen de woonkamer verbouwen…

Eigenlijk kan ik het heel gemakkelijk uitleggen. Stel, jullie willen de woonkamer flink verbouwen. Als interieurarchitect kan ik jullie helpen met de functionele indeling. Ik help met het inmeten van het bestaande interieur, maar ook met conceptontwikkeling, sfeerimpressies en look and feel. Ik maak een vlekkenplan en/of plattegrond, maar ook 3D-ontwerpen. Ik adviseer graag over de kleuren voor de vloeren wanden en over de stoffen in de woning. En je kunt van mij een materiaal- en lichtplan verwachten, net als werktekeningen voor de bouwuitvoering (denk aan een elektraplan, plafondtekening en vloertekeningen) en maatwerktekeningen van interieurcomponenten, zoals een kastenwand of roomdivider. Als dit alles klaar is en verbouwing is afgerond kun je een interieurstylist inschakelen om de finishing touch aan te brengen in het creëren van sfeer. Planten, meubilair, kussens, sfeerlampen… Een interieurstylist styled jullie woning af.

Wat doet een interieurarchitect?

Als interieurarchitect lever ik een bijdrage aan de uitstraling van de ruimte, maar vooral ook aan de functie. Bij mijn vak komt ook een stuk omgevingspsychologie kijken: ik verplaats mij in de beleving van de gebruiker(s). Een gezin met kinderen heeft hele andere wensen en eisen dan een senior echtpaar. Samen met architecten, interieurbouwers en andere partijen vertaal ik de wensen van de gebruiker(s) naar een interieur. En vaak ontwerp ik ook specifieke interieurelementen op maat, zoals balies of kasten. Ook goed om te weten: als interieurarchitect ben ik niet alleen werkzaam voor de particuliere sector, maar juist ook voor andere doelgroepen – in mijn geval de zorgsector en zakelijke klanten.

Wat doet een interieurstylist?

Een interieurstylist wordt ingezet voor het decoreren van bestaande ruimten in de particuliere sector. Woningen dus. De stylist komt in beeld nadat het bouwkundige werk is voltooid – een interieurarchitect juist daarvoor. De stylist adviseert in stijl, kleur en accessoires. Goed om te weten: een stylist ontwerpt ook geen interieurelementen, maar gebruikt bestaande producten om het interieur aan het kleden.

Interieurarchitect of interieurstylist: verschil in opleiding

Leuk weetje: het beroep van interieurarchitect is beschermd. Om mijzelf interieurarchitect te mogen noemen heb ik een Bachelor of Arts (BA) behaald aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, één van de acht kunstacademies (hbo) in Nederland die interieurarchitecten opleiden. Naast de werkzaamheden verschilt ook daarin het vak van interieurarchitect met dat van een interieurstylist: interieurstylisten hebben niet per se een opleiding nodig om zich stylist te mogen noemen. Er bestaat wel een mbo-opleiding voor interieurstyling, maar het is geen beschermd beroep.

Wat kiezen jullie?

Ik ben benieuwd… Kiezen jullie na het lezen van deze blog voor een interieurarchitect of voor een interieurstylist? Neem gerust contact met mij op als ik ergens mee kan helpen.

Delen