MENU

Rijndam Revalidatie in Rotterdam

Interieurontwerp voor een groot zorgcomplex

Zorg

Interieurontwerp voor een groot zorgcomplex

Leonie Borgerink van Borgerink Architecten uit Enter is benaderd door Rijndam Revalidatie in Rotterdam om een ontwerp te maken, zij heeft mij betrokken bij dit project en samen zijn we aan de slag gegaan. Wat een droomopdracht, want interieurs met zorg, dát is waar mijn hart ligt (lees er hier meer over). De begane grond, de souterrain en alle verdiepingen: in dit grote en uitdagende project konden Leonie en ik beide al onze creativiteit en kennis kwijt.

Een belangrijk uitgangspunt voor het interieurontwerp was dat alle functies op dezelfde locatie moesten blijven. Om een voorbeeld te geven: de balies mochten wel vervangen, maar niet verplaatst worden, om zo bijkomende technische kosten te vermijden. Ons idee was om het nabijgelegen park in het interieur meenemen, met name op de begane grond en het souterrain. Natuurtinten en groen, in de vorm van planten, komen dan ook overal in het pand terug en voor de herkenbaarheid is per verdieping voor één accentkleur gekozen.

Receptie balie entreegebied

Ontwerp voor de begane grond

Voorheen was de entree op de begane grond een grote open ruimte, waar de receptie en het café niet van elkaar afgeschermd waren. Dit was zowel voor medewerkers als voor patiënten niet prettig. In de nieuwe situatie is met wachtbanken en horizontale lamellen een scheiding gecreëerd. De baliemedewerkers hebben wel nog steeds zicht op de entree en de liften, zodat ze zien wie er het gebouw binnenloopt. Dat is namelijk essentieel.

Entreegebied

Om zoals eerder geschreven de natuur naar binnen te halen, is voor de begane grond gekozen voor natuurlijke tinten in het interieur in combinatie met stalen kastenwanden met planten. Ook in de vloer komen de natuurtinten voor, net als in de gangzones, bij de poliklinische balie en in de wachtruimte. Overigens ben ik een groot voorstander van natuur in interieurs, zoals je ook in deze blog kunt lezen: Van verpleeghuis naar healing environment.

Entreegebied – parkeerplek rolstoelen

Op de begane grond zijn in de gangen en bij de entree de plafondplaten vervangen voor nieuw akoestische plafondplaten. Boven de receptiebalie is een extra verlaagd akoestisch plafond geplaatst, zodat de patiënten en de baliemedewerkers meer privacy hebben en het geluid daar geabsorbeerd wordt.

Uitgifte Café
Café
Café
Café
Kinderspeelplek in café
Receptie behandelaren
Wachtgedeelte receptie behandelaren met verschillende typen zitplekken
Receptie revalidatie artsen
Receptie revalidatieartsen
Gangzone begane grond

Ontwerp voor het souterrain

In het souterrain is gekozen voor eenzelfde sfeer als op de begane grond. Ook hier is het park naar binnen gehaald en staan natuurtinten dus centraal. In het souterrain bevindt zich ook het restaurant voor medewerkers en patiënten en hun families. Het restaurant heeft een net iets andere uitstraling gekregen dan het café op de begane grond. Het achterste gedeelte van het restaurant kan worden afgesloten door middel van een draadjesgordijn. Handig, omdat deze ruimte buiten lunch- en dinertijd ook gebruikt wordt voor vergaderingen.

Restaurant
Restaurant
Uitgifte restaurant

Ontwerp voor de verdiepingen

Op de verdiepingen vinden de behandelingen plaats en verblijven patiënten voor een langere periode. Elke verdieping heeft een eigen accentkleur gekregen: geel, rood/roze of blauw. Deze kleuren zijn naast de natuurtinten toegepast.

Deze kleuren worden naast de natuurtinten toegepast.

Alle verdiepingen hebben bij de liften een grote open ruimte, waar de receptiebalie zich bevindt en waar ook een leestafel staat. Voorheen waren dit geen gezellige en knusse ruimten, maar daar is met de renovatie verandering in gekomen. We hebben namelijk een knus ontwerp gemaakt, waarin de leestafel wordt afgeschermd met lamellen. Daardoor kunnen patiënten of andere wachtenden wel om zich heen kijken, maar hebben ze toch ook privacy. Net als op de begane grond houden de baliemedewerkers ondanks die lamellen nog steeds zicht op de liften, zodat ze zien wie de verdieping oploopt.

Naast de liften bevindt zich op iedere verdieping een huiskamer. Voorheen werden deze kamers alleen gebruikt bij het ontbijt, de lunch en het diner, maar sinds de renovatie zijn ze de hele dag geopend. Daarom vonden wij hier een huiselijke, gezellige sfeer ook zo belangrijk. Patiënten moeten zich hier prettig en welkom voelen. In de huiskamers zijn grote verrijdbare tafels geplaatst, onder meer om rolstoelgebruikers de ruimte te bieden. Voor de gezelligheid is in de huiskamers op de eerste en tweede verdieping ook een zitje gecreëerd, waar ook mensen met een rolstoel kunnen aanschuiven. Op de derde verdieping was hier helaas geen ruimte voor. Zoals je kunt zien op het 3D-ontwerp hebben de huiskamers op iedere verdieping nu een eigen kleur stoel, in combinatie met stoelen in twee kleuren natuurtinten.

Huiskamer 2e verdieping
Huiskamer 2e verdieping
Huiskamer 2e verdieping
Computer werkplek

De derde verdieping wijkt iets af van de andere twee verdiepingen. Op de derde verdieping wordt bij de leestafel een iets kleinere en niet gebogen lamellenwand gerealiseerd. Een bewuste keuze, want deze verdieping kent meer patiënten die bedlegerig zijn of in een rolstoel zitten. Er is op deze verdieping daardoor meer verkeersruimte nodig.

Lifthallen 3e verdieping

Net als op de begane grond is op de verdiepingen de akoestiek aangepakt. Bij de liften zijn de plafondplaten vervangen door nieuwe akoestische platen en boven de balies zijn zwevende akoestische plafonddelen geplaatst, waardoor het geluid beter geabsorbeerd wordt. Gesprekken die de baliemedewerkers met patiënten of aan de telefoon voeren, zijn daardoor meer privé.

De gangen zijn op alle verdiepingen op eenzelfde manier aangepakt. De vloeren zijn hier behouden, net als de plafonds. Wel is overal de verlichting vervangen en zijn de wanden gerenoveerd en gesausd.

Speciaal uitgelicht: ontwerp voor de kinderafdeling

Op de eerste verdieping bevindt zich de kinderafdeling, en deze heeft een geheel eigen sfeer gekregen. De wanden zijn wit, maar elke slaapkamer heeft een zwart-witte tekening op de deur. De ene deur een giraffe, de andere een olifant et cetera. En ook de huiskamer en de wachtruimte van de kinderafdeling zijn aangepakt. In de huiskamer is een lounge/relax-gedeelte gerealiseerd. Alle meubels (denk aan verrijdbare tafels) zijn hier nu gemakkelijk te verschuiven, bijvoorbeeld voor wanneer kinderen mee willen dansen met een computerspel. Dat is niet alleen leuk, maar tegelijkertijd ook een behandeling. Daarnaast is er een plek gerealiseerd waar jongere kinderen kunnen spelen én een werkplek waar kinderen behandeld kunnen worden en waar de medewerkers van Rijndam even kunnen werken. In de nieuwe wachtkamer is een werkplek gecreëerd, maar ook een lounge/relax-gedeelte. Ouders brengen hier vaak veel tijd door, en met de renovatie is hier rekening mee gehouden.

Entree huiskamer kinderafdeling
Huiskamer kinderafdeling
Huiskamer kinderafdeling
Wachtruimte kinderafdeling

Interieurontwerp klaarmaken voor aanbesteding

Na het definitieve ontwerp hebben we het ontwerp volledig uitgewerkt voor aanbesteding. Daar hoorde natuurlijk ook het maken van bouwkundige tekeningen bij – zoals vloerentekeningen en bouwkundige plattegronden – het aansturen van het maken van een lichtplan en het maken van maatwerktekeningen voor al het vaste meubilair. Bovendien hebben we het maken van de werkomschrijvingen, de kleur- en materiaalstaten en het meubelplan op ons genomen.

Delen