MENU

Carint­reggeland

Interieurontwerp nieuwbouw verpleeghuis De Stoevelaar

Zorg

In hartje Goor bouwt Carintreggeland een nieuw verpleeghuis voor ouderen met dementie: De Stoevelaar.

In de nieuwbouw is plek voor 108 bewoners die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Het gebouw is ontworpen door Peters & Lammerink architecten. Het interieurontwerp is mij gegund.

Om tot een goed ontwerp te komen, heb ik nauw samengewerkt met een werkgroep bestaande uit Carrintreggeland-medewerkers die straks op De Stoevelaar gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgende, een psycholoog, de manager zorg en iemand uit de cliëntenraad. Ook de projectmanager bouw van Twinta, de vastgoedtak van Carintreggeland, zat in de werkgroep. Samen hebben we eerst een aantal locaties van Carintreggeland bezocht: wat bevalt daar goed… en wat juist niet? Onze bevindingen hebben we in een programma van eisen verwerkt. Daarnaast heb ik veel input gekregen van onder andere de psycholoog uit de werkgroep (waarvoor dank!). Ik heb zelf al veel kennis over ouderen met dementie, maar door met deskundigen te praten heb ik weer veel nieuwe dingen geleerd. Ook heb ik hierdoor betere keuzes kunnen maken in het ontwerp.

Een ontwerp waarin je je thuis voelt

Verder heb ik me goed verdiept in de visie van Carintreggeland. De kern? Carintreggeland staat voor waardevol leven en werken. Dit heb ik door vertaald naar ‘je thuis voelen’. Thuis is een plek waar je je beschermd voelt en waar je 100% jezelf kan zijn. Een plek waar je je geliefd voelt en waar je je verbonden voelt met anderen. Het gevoel van thuis zijn kan bijvoorbeeld zitten in het geluid van je favoriete muziek of de geur van je favoriete gerecht. En ook het kleurgebruik, het meubilair, de stijl van je interieur en natuurlijk je persoonlijke spullen zijn een afspiegeling van wie jij bent. Op basis van de visie van Carintreggeland én mijn eigen vertaling daarvan, heb ik eerst sfeerimpressies en vervolgens het ontwerp gemaakt.

Knipoog naar de jaren ’70 en ’80

Het ontwerp is een knipoog naar de jaren ’70 en ’80. Zo zijn bij de liften op de eerste en tweede verdieping oude foto’s van Goor te zien. De keukens krijgen typische kleuren uit die jaren: een houtlook notenkleur, maar dan in een modern jasje. De gebakken tegels in de keukens krijgen een bijpassende accentkleur. De gezamenlijke huiskamers op de verdiepingen krijgen allemaal een eigen kleur met ook weer een knipoog naar vroeger. Deze kleur komt terug in de lambrisering. Op één wand komt behang.

De positieve effecten van de natuur

Daarnaast heb ik veel planten en mooie sfeerbeelden in het ontwerp verwerkt. Op de wanden komen her en der bijvoorbeeld afbeeldingen van tuinvogels. Diverse studies hebben namelijk aangetoond dat het zien van natuur de gezondheid kan verbeteren. Natuur is in dit geval heel breed: het kan zicht op buiten zijn, maar ook (nep)planten in het interieur of beelden van de natuur aan de wand. Er lijkt een duidelijke relatie te bestaan tussen het zien van natuur en hoeveel stress op pijn iemand ervaart. Dat komt omdat het zien van natuur het lichaam de onbewuste boodschap geeft dat het mag ontspannen. Voor de ontmoetingsruimte heb ik daarom bijvoorbeeld natuurlijke tinten en veel planten voorgesteld. Zo komt de ruimte tot leven, wordt de luchtkwaliteit verbetert én ervaren mensen hier minder stress.

voorbeeld vogels

Elke afdeling een bloementhema

De nieuwbouw bestaat uit 3 lagen: de begane grond, de eerste verdieping en de tweede verdieping. Elke laag heeft 2 vleugels, waarbij elke vleugel een eigen kleur én een eigen bloementhema krijgt.

Vleugel ‘De Klaproos’
Vleugel ‘Wilde bloemen’
Vleugel ‘De Klaproos’
Vleugel ‘Wilde bloemen’

Accenten op de liften

Op het plein bij de lift in het midden komt een wegwijzer aan het plafond. De liftzone krijgt een groene kleur. Groen wordt namelijk geassocieerd met de natuur. En waar de lift in veel andere verpleeghuizen juist zo onzichtbaar mogelijk wordt gemaakt voor ouderen met dementie, wordt de lift in De Stoevelaar door de groene kleur juist geaccentueerd. Mensen worden zo gestimuleerd om vrij rond te lopen en zelfstandig naar de tuin of naar de ontmoetingsruimte te gaan.

De appartementen

Elk appartement krijgt een voordeur in een mooie houtkleur. Naast de voordeur krijgt elke bewoner een klein vierkant kastje waar hij of zij leuke, persoonlijke spullen in of op kan zetten. In de appartementen komt een houtlook vloer liggen en komt een warme tint op de wand. Uiteraard kunnen bewoners hun eigen meubels plaatsen.

Vleugel ‘Zonnebloemen’

Wél of géén toegang

Deuren naar ruimtes waar bewoners wél mogen komen – zoals de huiskamers – krijgen een grijze tint. Deuren naar ruimtes waar bewoners níet mogen komen, krijgen een witte tint. Omdat de muren ook wit zijn, vallen deze deuren niet op. Een bewuste keuze dus.

Samenkomen in de ontmoetingsruimte

In de ontmoetingsruimte – waar bewoners hun bezoek ontvangen – heb ik verschillende zitplekken gecreëerd. Daardoor wordt de ontmoetingsruimte zowel uitnodigend als functioneel. Door verschillende soorten zitplekken aan te bieden kunnen mensen kiezen waar ze het liefst willen zitten. Denk hierbij aan fauteuils en verschillende typen tafels en stoelen. De ruimte is verder flexibel in te delen. Er wordt een vouwwand geplaatst, die de ruimte in tweeën deelt. De beide ruimtes passen goed bij elkaar, maar zijn ook onafhankelijk van elkaar erg gezellig. Op de vouwwand wordt een mooie tekening geplaatst.

Een bijzondere samenwerking

Wat deze opdracht voor mij bijzonder maakt, is de fijne samenwerking met de werkgroep. Het ontwerp is echt sámen met hen tot stand gekomen. Eind augustus 2024 gaat de bouw van start en kunnen we stukje bij het beetje het resultaat van ons werk zien. Na de bouwvak 2025 trekken de bewoners en werknemers in het nieuwe pand.

Delen